Nullam dignissim, ante scelerisque the is euismod fermentum odio sem semper the is erat, a feugiat leo urna eget eros. Duis Aenean a imperdiet risus.
10.10.2009 tarihli ve 27372 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği'nin 4 üncü maddesinin 3 üncü bendinde "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği tablolarında tanımlanan sektörler, atıksularında veya arıtma tesislerinin çıkış sularında atıksu deşarjı ve/veya derin deniz deşarjı konulu çevre izin belgesi eklerinde belirtilen aralıklarla numune almakla, ölçüm ve analiz yapmak suretiyle kontrol etmekle, atıksuların özellik ve miktarlarına ilişkin bilgileri sürekli veya bellin aralıklara belirlemek ve belgelemekle yükümlüdürler." hükmü yer almakta olup debi değerlerine bağlı olarak numune alma sıklıkları Tebliğde yer alan Tablo 1 ile belirlenmiştir. Bu bağlamda; iç izleme numunelerinin Tablo 1' de belirlenen sıklıklarda alınması ve gerekli analizlerin yapılması hususunda sorumlu laboratuvarlar ve tesis yetkilileri tarafından gerekli işlemlerin zamanında ve titizlikle yürütülmesi gerekmektedir.
Ayrıca numune almada veya raporlamada (laboratuvarın iş yoğunluğu, ölçüm/analiz personeli eksikliği veya ölçüm yapılan tesisin uzaklığı gibi nedenler ile) gecikme söz konusu olmaması ve tesisin mağdur edilmemesi için, laboratuvarın, atanan işi zamanında gerçekleştiremeyecek ise "laboratuvar onayı bekleniyor" aşamasında talebi “Reddetmesi” gerekmektedir. Laboratuvarın talebi onayladıktan sonra tarafına atanan işi keyfi olarak veya yoğunluk sebebiyle planlanan sürede gerçekleştiremediğinin tespit edilmesi halinde
Yönetmeliğin ilgili Maddesi gereğince söz konusu laboratuvara ceza puanı uygulanacaktır.
10.10.2009 tarihli ve 27372 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği'nin "İlkeler" başlıklı 4 üncü maddesinde "(13) İç izlemede alınan numunenin uygun çıkmaması durumunda (Değişik ibare:RG-7/10/2020-31267) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bilgi verilir ve numune alma tarihini takip eden on iş günü içerisinde iki numune daha alınarak, üç analiz sonucunun ortalaması alınır. Ortalamanın standartları sağlaması halinde cezai işlem uygulanmaz" hükmü yer almaktadır.
Söz konusu hükmün uygulanması ile ilgili olarak gerek çevre laboratuvarlarından gerekse de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden Bakanlığımıza intikal eden bazı geri bildirimlerde, özellikle "numune alma tarihini takip eden on iş günü" ibaresine bağlı olarak bir takım sıkıntılar yaşandığı ve numunenin alınması, analiz edilmesi, sonuçların değerlendirilmesi, ilgili numunenin fatura edilmesi, faturanın ödenmesi, raporun basıma hazırlanması, uygun çıkmayan numunelerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine resmi yazı ile bildirilmesi gibi süreçler ve ayrıca farklı parametrelerin analiz sürelerinin de farklı olması gibi sebeplerden dolayı, tebliğde belirtilen on günlük süre sınırına uyulmasında ciddi zorluklarla karşılaşıldığı belirtilmektedir. Bu itibarla, bahse konu sıkıntılar ile ilgili olarak Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, Çevre ve Şehircilik İl müdürlüklerine; “Analiz-raporlama süreçlerinde yaşanan teknik ve idari gecikmeler sebebiyle ilgili hükmün uygulanmasında yaşanan aksaklıkların önlenmesi amacıyla, iç izlemede alınan numunenin uygun çıkmaması durumunda ilk numune alma tarihi yerine rapor tarihi baz alınarak, rapor tarihini takip eden on iş günü içerisinde iki numune daha alınarak üç analiz sonucunun ortalamasına göre işlem yapılması” nın uygun mütalaa edildiği resmi yazı ile bildirilmiştir.
Buna göre; ilk numunenin analiz sonucunun uygun çıkmaması durumunda, ilk numunenin rapor tarihi baz alınarak, laboratuvarın MELBES üzerinden güncelleme yapılması ve on iş günü içerisinde iki numune daha alınması ve üç analiz sonucunun ortalamasına göre işlem yapılması gerekmektedir. Ayrıca, ilgili mevzuatta belirtilen sürelere uygun hareket ederken, tesisten analiz ücretin alınamaması gerekçesi ile diğer iki numune için beklenilmemesi ve işin tamamının yani üç numunede gerçekleştirilen analizlerin sonuçlandırılmasından sonra, analiz ücretinin ilgili tesis tarafından ödenmesi gerekmektedir. Belirtilen sürecin tarif edildiği şekilde tamamlanmadığının tespit edilmesi halinde Yönetmeliğin ilgili Maddesi gereğince söz konusu laboratuvara ceza puanı uygulanacaktır.
Kaynak: https://lab.csb.gov.tr/ic-izleme-ve-emisyon-olcumleri-hakkinda-duzenlemeler-duyuru-414673