Nullam dignissim, ante scelerisque the is euismod fermentum odio sem semper the is erat, a feugiat leo urna eget eros. Duis Aenean a imperdiet risus.
İşveren, güvenli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla risk değerlendirmesinde yer alan fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlike kaynaklarının varlığını, niteliğini ve niceliğini ortam ve kişisel maruziyet ölçüm, test ve analiziyle tespit eder. İşveren, iş hijyeni ölçüm, test ve analizini, yeterlik veya ön yeterlik belgesine sahip laboratuvarlara yaptırmakla yükümlüdür.
Kaynak : https://www.csgb.gov.tr/isgum/hizli-erisim/laboratuvar-yetkilendirme/
İşveren, iş hijyeni ölçüm, test ve analizlerini aşağıdaki durumlarda tekrarlar:
a) Alınan kontrol tedbirlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla.
b) İşyeri ortamının veya işin gereği olarak çalışanın kişisel maruziyetinde değişiklik meydana geldiğinde.
c) İşyerinde iş müfettişlerince gerçekleştirilen teftişlerde istenmesi halinde.
d) İşyerinde görevli işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının gerekli görmesi halinde
Kaynak : https://www.csgb.gov.tr/isgum/hizli-erisim/laboratuvar-yetkilendirme/
Laboratuvar, ölçümden önce işyerinde;
a)Maruziyet kaynaklarını,
b)Maruziyet sürelerini,
c)Üretim süreci ve tekniklerini,
d)İş organizasyonu, vardiyalar ve görevleri, gözlemleyerek ölçüm stratejisi belirlemek üzere uluslararası standartlara ve kullandığı metotlara uygun şekilde ön inceleme yapar ve ön inceleme raporu hazırlar.
Bu raporda ölçüm yapılacak noktalar ve ölçüm sayıları belirtilir. Ölçüm noktası ve sayısının belirlenmesinin nihai sorumluluğu işverene aittir.
Kaynak : https://www.csgb.gov.tr/isgum/hizli-erisim/laboratuvar-yetkilendirme/
İşyerinde solunum yoluyla maruz kalınan etmenler ile ilgili olarak numune alma ve değerlendirme stratejileri belirlenirken, TS EN 689:2018+AC “İş yerindeki maruziyet – Kimyasal maddelerin solunmasıyla maruziyetin ölçülmesi – Mesleki maruziyet sınır değerlerine uygunluğun denenmesi için strateji” standardı ve benzeri standartların güncel halleri dikkate alınır.
Kaynak : https://www.csgb.gov.tr/isgum/hizli-erisim/laboratuvar-yetkilendirme/
Ortam ölçüm, test ve analizlerinin sonuçları, kişisel maruziyet seviyesini göstermez ve bunların sonuçları kişisel maruziyet sınır değerleri ile kıyaslanmaz.
Kaynak : https://www.csgb.gov.tr/isgum/hizli-erisim/laboratuvar-yetkilendirme/
Laboratuvar yapmış olduğu ölçüm, test ve amaliz sonuçlarını ölçüm belirsizliği ve varsa sınır değerler ile birlikte raporlar. Sonuçların değerlendirilmesi laboratuvarın değil işverenin yükümlülüğüdür. İşveren; iş hijyeni ölçüm, test ve analiz raporlarında verilen sonuçların, öncelikle mevzuata ve mevzuatta bulunmaması halinde ulusal veya uluslararası kuruluşlarca yayımlanmış sınır değerlere uygunluğunu değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, çalışanların fizyolojik durumlarını da dikkate alarak maruziyetin azaltılması için ek tedbirlerin alınması gerekip gerekmediğine karar verir. Bu kararın verilmesinde işyerinde varsa iş sağlığı ve güvenliği kurulunun yoksa işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının yazılı görüşlerinin alınması esastır.
Kaynak : https://www.csgb.gov.tr/isgum/hizli-erisim/laboratuvar-yetkilendirme/
Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgelendirme belgeleri, personel belgelendirme belgeleri v.b.) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır.
Kaynak: https://www.turkak.org.tr/akreditasyon/akreditasyon-nedir.html
Türk Akreditasyon Kurumu kısa adıyla TÜRKAK, uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve bu suretle uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenen belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla merkezi Ankara’da olmak üzere 04.11.1999 tarihinde kurulmuştur. TÜRKAK; Dışişleri Bakanlığı ile ilgili, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliği haiz, kâr amacı gütmeyen, idari ve mali özerkliğe sahip ve özel bütçeli bir kamu kurumudur.
Türk Akreditasyon Kurumu, Türkiye’de uygunluk değerlendirme faaliyetlerini akredite etmek üzere yetkili tek kurum olup, başka hiçbir tüzel ya da gerçek kişi Türk Akreditasyon Kurumunun görev alanına giren kalibrasyon, deney, tıbbi deney, belgelendirme, muayene, doğrulama, yeterlilik testi sağlama, referans malzeme üretimi, numune alma ve diğer uygunluk değerlendirme faaliyetlerini akredite etme konusunda faaliyette bulunamaz, uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite edemez, akreditasyonla ilgili doğrudan veya dolaylı olarak hizmet sunumuna yönelik beyanda bulunamaz.
Kaynak: https://www.turkak.org.tr/akreditasyon/akreditasyon-nedir.html
2001 yılında akreditasyon hizmeti vermeye başlamış olan TÜRKAK; Avrupa Akreditasyon Birliği (EA), Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ve Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC)’ın tam üyesi konumundadır. 2008 yılı itibari ile karşılıklı tanınma anlaşmalarına konu olan tüm akreditasyon alanlarında Avrupa Akreditasyon Birliği (EA), Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ve Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) ile çok taraflı / karşılıklı tanınma anlaşması imzalamış bulunmaktadır.
Kaynak: https://www.turkak.org.tr/akreditasyon/akreditasyon-nedir.html
İş hijyeni Ölçüm, Test, Analizleri konusunda faaliyet gösteren Ölçüm Laboratuvarlarına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen Yeterlilik Belgesidir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlilik Belgesi, Çevre Mevzuatı Kapsamında Çevre izni alan tesislerin izin alabilmek için yaptırması gereken ölçüm ve analizleri yapmaya yeterli olan Ölçüm Laboratuvarlarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından verilen yeterlilik Belgesidir.
Türkak Akreditasyonuna sahip, yapılan denetimlerde ölçüm ve analizi yapabilmek için ihtiyaç duyulan gereklilikleri sağlayan Ölçüm Laboratuvarlarına verilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlilik Belgesi kapsamında yapılan ölçüm ve analizlerde uyulması zorunlu olan, her yıl Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan asgari fiyat tarifesidir.
Emisyon Ölçümleri, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliğinin Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda 2 Yılda 1 kez tekrarlanır.
Atık su numune alma periyotu , eğer tesis alıcı ortama deşarj yapıyorsa ve Su Kirliliğini Kontrolü Yönetmeliğine tabi ise Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği Tablo1: Debiye göre numune alma tablosu doğrultusunda belirlenir.
Çevre İzni; Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; hava emisyonu, çevresel gürültü, atık su deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izindir.
Çevre İzin ve Lisans yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler, faaliyette bulunabilmeleri için, öncelikle geçici faaliyet belgesi almak zorundadır, geçici faaliyet belgesi alan işletmeler belge tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadır.
İş yeri ortamının veya işin gereği olarak kişisel marufiyetlerde farklılık oluştuğunda, risk değerlendirme sonuçlarına göre iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının gerekli görmesi halinde iş hijyeni ölçüm, test ve analizleri tekrarlanır.
Çevre Mevzuatı Kapsamında yapılan işler için 5 yıl, İş Hijyeni kapsamında yapılan işler için 10 yıl arşiv süresi bulunmaktadır.